10 tipů na aktivity doma

10 tipů na aktivity doma

Možná jste si všimli, že jsme v prosinci celá rodina i se třemi dětmi skončili v karanténě. V té době platila ještě ta dlouhá, čtrnáctidenní. Takže spooousta dní s dětmi jenom doma a nevystrčit nos. To zní jako taková malá noční můra, že? A taky to tak trochu je. Ono totiž vyběhnout ven, byť jen na chvilku, ten den hezky rozdělí, děti (i rodiče) se proběhnou a čas hned rychleji ubíhá...

No ale k věci. Pokud jste třeba ve stejné situaci jako jsme byli my (i když teď už půjde "jen" o 5 dní) anebo prostě jen v zimě trávíte víc času doma a nevíte coby, mohly by se vám hodit naše tipy na domácí aktivity.

Tady jsou!

1. Stínové divadlo

Na dlouhé zimní večery jako dělané! Loutky stačí vystřihnout z papíru a přilepit na špejli. Divadlo vyrobíte z kartonové krabice, ze které odříznete zadní stranu. Na přední straně uděláte obdélníkovou díru, do které vlepíte papír, za kterým se pak budou pohybovat loutky. A aby to bylo úplně kompletní, tak jsme si divadlo s holkama i hezky vyzdobily různými dekoracemi a pomalovaly bílou barvou. Představení může začít!

2. Vlastní plstěná kabelka

Klárka je velká parádnice, takže výrobu vlastní kabelky si fakt užila. Chce to několik druhů plsti (plsť neboli filc seženete v galanterii), knoflíky nebo jiné ozdoby, barevné bavlnky a odpovídající velkou jehlu. Plsť se dobře prošívá, takže děti na ní mohou natrénovat základní steh nebo přišívání knoflíků.

3. Kartonové ozdoby z krepáku

Tohle byla pro holky velká zábava a zároveň jsme si hezky vyzdobily balkon. Nejvíc je samozřejmě bavilo cupování krepového papíru na malé kousíčky :) Ty pak nalepíte na herkulesem potřený kus kartonu. My jsme dělaly ptáčky a hvězdu, ale může to být cokoliv. Hlavně ale jednoduché tvary, aby bylo i pod vrstvou krepáku poznat, o co jde.

4. Bodypaint

Tohle je něco pro holky, hlavně pro Klárku. Jak je starší, tak už i víc posedí a můžeme díky tomu tvořit obličejovými barvami i složitější vzory. Kdysi (když bylo víc času na volnou tvorbu) to byla moje oblíbená technika - pokud vás to zajímá, mrkněte na galerii fotek na stránkách o mé tvorbě. No a samozřejmě je to zábavné i naopak - holky po mně taky moc rády kreslí.

5. Domácí sněhuláček

Tohle je spíš taková perlička pro pobavení. Když jsme byli v karanténě, tak zrovna nasněžilo a holky byly moc smutné, že nemůžou jít ven bobovat a užívat si sněhové nadílky. Tak nám milá sousedka donesla kabelu plnou sněhu a udělaly jsme si sněhuláčka aspoň doma.

6. Vlastní motiv na látku

Co takhle si vyrobit tu nejoriginálnější látku, jakou nikdo jiný nemá? Pokud se nebojíte trochy nepořádku při tvorbě, návod najdete tady.

7. Domácí laserové bludiště

Už několikrát jsme si doma hráli na tajné agenty, kteří musí projít laserovým bludištěm. Velká zábava, u které se i zahýbáte! Návod najdete tady.

8. Obrázky z luštěnin

Skvělá zábava a nádherný výsledek na výstavku! Jen pozor, pokud máte doma hodně malé děti - neuvařené luštěniny jsou vysoce toxické! Návod zde.

9. Domácí plastelína

Vděčná zábava, na kterou máte určitě všechno doma. Jen ocet, mouka, olej, sůl a něco na obarvení - pokud nepotřebujete, aby hmota byla jedlá, může to být klidně i vodovkama. A potom si s pomocí hmoty můžete vytvořit třeba sádrové odlitky! Pro návod klikněte sem.

10. Hra ke stažení Panáček Paleček

Na závěr ještě připomeneme největší pecku, co jsme doma hráli už asi čtyřikrát - Panáčka Palečka. Vymalovánky, hledačka a přiřazovačka v jednom! Holky to děsně baví a mě taky - hlavně ta schovka panáčka po bytě. Hru si můžete stáhnout v jednom z našich starších článků.

Přejeme vám co nejméně karantén :)