Multifunkční domácí plastelína

Multifunkční domácí plastelína

Už dlouho jsem se chystala k sepsání tohoto příspěvku. A tím, že jsme teď všichni doma skrze nachlazení a Adélčin zánět průdušek, jsem se k dávno plánované domácí plastelíně konečně dostala.

Na téhle víceúčelové hmotě je super, že budete mít určitě všichni doma suroviny. Jediné, co možná není tak běžné, je potravinářské barvivo, ale to se dá klidně vyměnit za vodovky nebo barvící koření, co používáte při vaření.

Na multifunkční hmotu (1 barvu) budete potřebovat:

  • 75 g hladké či polohrubé mouky

  • 38 g soli

  • 1 lžíci octa

  • půl lžíce oleje

  • 150 ml vody

  • potravinářské barvivo/ barvící koření (kurkuma, paprika...)/ vodové barvy

  • třpytky (nemusí být)

A jaký je postup?

Smíchejte vodu obarvenou vodovkami, potravinářským barvivem nebo kořením s octem a olejem a pak přidejte zbytek surovin. Důležité je těsto připravovat na teflonové pánvi (hrnci), aby se hmota nelepila na stěny. Všechny suroviny dejte na pánev a za stáleho míchání zahřívejte na mírném plameni.

Na začátku to půjde lehce, ale ke konci z toho bude velká koule. Zkuste ji prohřívat co nejdéle, aby těsto při vytváření otisků nelepilo. Nakonec sundejte z plotny, nechte vychladnout a můžete válet, vykrajovat, otiskávat, no prostě parádní plastelína je na světě!

A jak už budete mít hraní si s plastelínou dost, můžete si s pomocí hmoty vyrobit 3D sádrové odlitky (nebo klidně plastelínu můžete vynechat a udělat rovnou hmotu na odlitky z dvojnásobné dávky)! Na odlitky budete samozřejmě potřebovat sádru. My jsme využily šedou, ta je nejčastější, ale vyrábí se už i bílá sádra, takže je to na vás.

U Kláruš jsem hned po narození vyrobila odlitek nožičky i ručičky, ale u Adélky běžel čas tak rychle, bylo zrovna léto a spousta jiných aktivit, že zkrátka žádný takový odlitek neměla. Tak teď jsou resty splněny a po dnešním tvoření tu máme jeden odlitek desetiměsíčního prcka!

Na jeden odlitek bude potřeba 1 várka hotového těsta, kterou dáte do plastové krabičky. Adélce jsem otiskla nožičku a Kláruš se rozhodla pro ruku. Jednou jsme s Klárkou dokonce otiskávaly i obličej, ale menší děti se toho většinou bojí. Super je, že když se vám otisky napoprvé třeba nelíbí, tak není problém hmotu vzít, převálet a otisk zkusit znova.

Když jsme byly s otisky spokojené, tak jsme daly krabičky stranou a pustily se do míchání sádry podle návodu. Namíchanou sádru jsme pak jen nalily na otisk a čekaly 15 minut. A je hotovo!