Dvě oslavy narozenin

Dvě oslavy narozenin

Tohle měl být původně článek o Klárčině zářijové oslavě 5. narozenin. No, tak dlouho jsme s tím otálely, až z toho je najednou článek o oslavách dvou, protože před pár dny jsme organizovaly i společnou oslavu Adélky a Ondry!

O Klárčiných 4. narozeninách jsme psaly tady, o 3. narozeninách zase tady. Tak se koukněte, v obou článcích jsou i hezké tipy na opravdu originální DIY dárečky pro děti do školky.

Téma?

Kdo nás sleduje dýl, asi předem tuší, že Klárčina oslava nemohla být jiná než jednorožčí. Dokonce si pravidelně přeje živého jednorožce:) Takže bylo jasno - pozvánka s jednorožcem, dort s jednorožcem a aktivity s jednorožci.

Ondrova a Adélčina oslava téma úplně neměla, tam by byl asi trochu i problém vymyslet jeden motiv společný pro oba. Tak to byla taková všehochuť. Trochu Tlapková patrola, trochu Dračí záchranáři.

Pozvánky?

Na každou správnou oslavu musí být pozvánky! Děcka byly moc pyšný, když je mohly rozdávat svým kamarádům. A zároveň je to takové hezky "oficiální".

Klárka se na vytvoření přáníčka sama podílela. Samozřejmě bylo s jednorožcem. Lucka ho nakreslila, Klárka nad ním namalovala duhu a dolepila mu hřívu. Pak už jen oskenovat nebo vyfotit, přidat text a nechat vytisknout. Každé přání pak Kláruš sama nadepsala, pro koho je.

Adélka měla teprve tři a Ondra, ač o rok starší, na tvoření moc není, takže jim přáníčko na míru udělala Lucka. V tom je ta výhoda, mít maminku/ tetu ilustrátorku:)

Místo?

Kdo jste z Brna, možná znáte líšeňskou Rokli. A pokud ne, tak se sem někdy vypravte - je tu skvělé a velké dětské hřiště, ohrádka se slepicemi a někdy i ovečkami, osvěžující fontána (v létě sloužící jako jediné líšeňské koupaliště :D) a nově i malý stánek se zmrzlinou a limonádami. Malinkou nevýhodou je nedostatek stínu, ale to na jaře naštěstí ještě není takový problém.

Obě oslavy se konaly právě v Rokli na místě griloviště, které se dá předem zarezervovat. Griloviště jsme tentokrát nevyužili, ale je u něj i skvělé posezení a hlavně kohout s pitnou vodou!

Dort?

Dort je vždy velké téma. Udělat vlastní nebo koupit hotový? Každý rok to stejné dilema. Nakonec ale u obou oslav vyhrál dort vyrobený svépomocí.

Klárčina barevného jednorožčího dortu se ujala její teta. A Lucka na vršek vymodelovala z marcipánové hmoty (kterou sehnala překvapivě v Albertovi, ale určitě ji seženete v cukrářských potřebách) ležícího jednorožce!

Pro Ondru a Aduš jsme se rozhodly pro "dort s překvapením", který se navenek tváří jako klasický dort, ale když se rozřízne, vypadne z něj spousta lentilek. Byl to čokoládový dort s jahodovou marmeládou a tvarohovo-mascarponovým krémem podle tohoto receptu. Jen tedy místo jahodového rozvaru jsme v rámci urychlení použily hotovou jahodovou marmeládu a ve třech spodních korpusech udělaly kulatý otvor ke vsypání lentilek. Horní korpus se použije celý, dort se dozdobí a kamufláž je dokonalá:)

Vydlabaný korpus jsme pak použily nahoru na ozdobu jako "hlínu" a do ní zapíchaly trsy "trávy", teda vlastně nastříhané pažitky. A protože Ondra si už od loňska přál dort s Tlapkovou patrolou, vyrobila jsem mu zápichy s Ryderem a třemi jeho nejoblíbenějšími pejsky. Adélka má ráda zvířátka, takže ji pejsci určitě taky neurazili:)

Aktivity?

Je fajn vymyslet na oslavu i pár aktivit, děti se sice zabaví dost i samy, ale je fajn to i trochu sjednotit a rozproudit. Kromě toho je dobré i nanosit všelijaké venkovní hračky, co najdete - u nás sklidily úspěch balóny, polystyrenová házecí letadla a vystřelovací kalíšky na míčky.

  • PŘILEP ROH! - Přilepování rohu na kartonovou hlavu jednorožce se zavázanýma očima. Přihlížející mohou fandit a taky radit, víc doleva, trochu nahoru atd.

  • ZAŠLÁPNI BALÓNEK - Do vyznačeného kruhu položit plno malých (jen malinko nafouknutých) balónků v barvách duhy, které dva jednorožci (dospělí) chrání a děti je musí zašlápnout a prasknout bez toho, aby je jednorožci chytli. Když je chytnou, musí se děti vrátit pro "život" ke stromu životů.

  • HLEDEJ PUZZLE - Mají vaše děti oblíbenou postavu z knížky, filmu, seriálu? Vytiskněte ji, vystřihněte z ní dílky puzzle (např. 5 dílků) a zalaminujte. Potom poschovávejte do trávy, ukažte dětem plochu, na které mají puzzle hledat a po nalezení je složte. U nás byly postavičky dvě, Chase z Tlapkové patroly a Aggro z Dračích záchranářů.

  • TETOVAČKY - ty byly na Klárčině oslavě hodně oblíbené! Tak si nezapomeňte buď nakoupit nebo si je můžete třeba i ve spolupráci s dítětem nakreslit a pak na speciální tetovačkový papír nechat vytisknout (doneste si pak na oslavu i hadřík na navlhčení!). Klárka donesla do školky své vlastní, co kreslila ona, a na oslavě byli jednorožci, duhy a korunky od Lucky - a byl to takový úspěch že je Lucka pak ještě vytunila, přidala k jednorožčí sadě ještě i druhou dinosauří a obě obří tetovačkové party sady už najdete u nás na e-shopu! Všechny děti z oslavy odcházely úplně potetované a spokojené:)

A ještě jedna aktivita nakonec, která sklidila u dětí velký úspěch! Lucka na Dni Země okoukala, jak se z dlouhých balónků motá pejsek a meč, a každému umotala, co si přál. Zájem byl hlavně o meče na "mečování". Na Youtube je i spousta tutoriálů s nejrůznějšími tvary. Dlouhé balónky jsme sehnaly v papírnictví, ale dají se koupit i na e-shopu.

Dárky?

Tipů na dárky není nikdy dost! Tak tady malý výběr toho, co dostaly naše děti.

  • FOTOAPARÁT S TISKÁRNOUmalý foťák s hezkým designem, který má i selfie kameru a umí natáčet videa. Jako první ho dostala Klárka, o pár měsíců později si ho přál a dostal i Ondra. Na místě si fotky můžete vytisknout na kotoučky účtenkového papíru (termo kotoučky), které jsou velmi levné. To se hodí, když vaše dítě chce fotit 100 stejných fotek schodů nebo podlahy jako náš Ondra.

  • STROJ NA BUBLINY - tohle byl zase nápad od holek tety. Děti po nás neustále chtějí, abychom jim foukaly bubliny, jenže komu se pořád chce, že? A tohle je stejně mnohem zábavnější a bublin je víc!

  • DĚTSKÝ SPACÁKtohle je spíš praktická záležitost, ale Adélku rostoucí spacák (vydrží asi až do 150 cm dítěte) moc potěšil a už se nemůže dočkat, až ho vyzkouší u babičky na zahradě.

  • KELÍMEK NA ŠLEHANÉ MLÍČKO - s dětmi chodíme často do kavárny - my na kávu, ony na šlehané mléko. Lucka na něj na Adélčiny narozeniny oběma holkám koupila malinké roztomilé hrnečky. Oběma proto, aby Klárce nebylo líto, že nic nemá - taková cena útěchy pro sourozence, který zrovna neoslavuje. Taky to u vás tak děláte?