Vesmírná mlhovina ve skleničce

Vesmírná mlhovina ve skleničce

Vesmír máme moc rády. Proto i spousta našich produktů je vesmírných - třeba vesmírné vyšívané přáníčko, personalizovaná kniha o cestě po neznámých planetách nebo vesmírný pracovní sešit. Nemůžeme si pomoct - vesmír je prostě tak krásný a tajemný!

Když jsem našla v dětském magazínu Hvězdárny a planetária Brno návod na barevnou a třpytivou mlhovinu ve skleničce, hned bylo jasné, že si ji s Ondrou musíme udělat! A zrovna jsme měli všechno potřebné doma a vsadíme se, že vy budete mít taky.

Co budete na mlhovinu potřebovat?

  • menší zavařovací sklenici s víčkem

  • dvě skleničky na barvu

  • dvě barevné tempery

  • vatu

  • různobarevné třpytky

Začali jsme trháním vaty na malé kousky. To Ondru bavilo asi ze všeho nejvíc.

Do sklenic na barvu si ve vodě rozmíchejte dvě tempery podle vašeho výběru. My jsme použili červenou a tmavě modrou. Měly by se použít barvy, co jsou hodně odlišné a kontrastní, aby to ve skleničce vyniklo a mlhovina nakonec nebyla jednobarevná. Do barevné vody jsme nakonec přimíchali jak jinak než třpytky.

Do zavařovačky naskládejte vrstvu natrhané vaty a posypte ji třpytkami. Pomalu ji zalijte obarvenou vodou z jedné skleničky (můžete to zkusit i kapátkem) a počkejte, než vata tekutinu pořádně nasákne. Potom naskládejte další vrstvu vaty, zase zasypte třpytkami a zalijte barevnou vodou ze druhé skleničky. Tak pokračujte, dokud není sklenice zcela plná.

Pokud nalijete barvy vždy jen trošku, budete v mlhovině mít i hezká bílá místa a přechody díky neúplně obarvené vatě. V časopise to vypadalo moc hezky, ovšem obarvenou vodu u nás naléval Ondra, takže jí tam bylo množství více než malé a bílá místa žádná nezbyla:)

Nakonec mlhovinu zavíčkujte a můžete se kochat vesmírnou nádherou, která vydrží snad navěky.