"Robotická" ruka

"Robotická" ruka

Až nebudete vědět, co s dětmi, a venku bude třeba moc ošklivo na procházku, zkuste si vyrobit vlastní "robotickou" ruku z papíru, provázku a plastových brček!

Děti se při tvoření naučí, jak to uvnitř ruky vypadá, jak fungují klouby a kosti, a zároveň zjistí, že taková ruka (potažmo celé lidské tělo!) je vlastně docela složitý mechanismus...

Co všechno budete na "robotickou" ruku potřebovat?

  • papír nebo fólii na obkreslení ruky

  • fixu (na fólii ideálně permanentní, normální by se mohla smazat)

  • několik kusů klasických plastových brček

  • lepicí pásku

  • provázek

  • kus kartónu na rukáv

A jak na to?

Nejdřív obkreslete ruku dítěte na papír nebo fólii (u nás jsme zvolili fólii). Můj původní plán byl udělat ruku obou holek, nakonec se ale obkreslovala jen ta Klárčina. Adélka má totiž ještě pidiručičku a asi by byl docela boj, nalepit potom na takovou ručku malinké kousíčky brček jako kosti :)

Potom si naznačte jednotlivé klouby/ články prstů a nastříhejte "kůstky" z brček na délku mezi klouby. Nastříhaná brčka pak uchyťte na ruku s pomocí lepicí pásky.

Pod rukou si z kartónu můžete vyrobit rukáv, na který si ruku nalepíte, aby se lépe držela a šlo dobře tahat za provázky. Klárka ten náš sama vyzdobila, takže další zábava při vybarvování!

Až budou nalepené všechny "kosti", provlečte všemi brčky na každém prstu provázek - nezapomeňte dole nechat kus na to, aby se za něj dalo tahat a ohýbat prsty. Na špičce každého prstu provázek přilepte k brčku a zbytek odstřihněte.

Teď už je hotová hlavní část - s rukou se dá hýbat! Za který provázek zatáhnete, ten prst se ohne! Paráda, ne?

Pokud jste ruku obkreslovali na fólii, můžete (tak jako my) dokreslit pro lepší efekt ještě kosti, při použití papíru se z druhé strany děti zase mohou vyřádit třeba na různých prstýncích, tetováních, nehtech či laku - fantazii se meze nekladou!