DIY motýlí křídla

DIY motýlí křídla

Teplé prázdninové počasí jenom vybízí ke hrám venku. Co takhle si zahrát na krásného motýlka nebo vílu s kouzelnými květinovými křídly? My jsme si s Klárkou jedna taková křidélka udělaly a byla z nich víc než nadšená. Nejdřív se zapojila do jejich výroby a když byla křídla hotová, nechtěla je sundat celé odpoledne!

Pokud si také s dětmi chcete taková křidélka vyrobit, sepsali jsme pro vás návod, jak na to. Zábava při výrobě i nošení zaručena a navíc je pak upotřebíte třeba i na nějaký ten dětský maškarní ples!

Co všechno budete na motýlí křídla potřebovat?

  • nasbírané květy a lístky

  • přenosová fólie

  • papírová lepící páska

  • celofánové archy nebo hedvábný či pauzovací papír

  • nůžky

  • úzká dřevěná destička nebo silnější tyčka

  • kladívko

  • hřebíky

  • režný provázek

A jak postupovat?

Nejdřív si nasbírejte kytičky podle vlastního výběru. Čím barevnější, tím lepší! Holky sbíraly u babičky na zahrádce a kromě samotných květů si natrhaly i hezké lístečky. Bavilo to i mladší Adélku, takže zábava pro celou rodinu! :)

Kytičky si můžete buď slisovat klasickým způsobem mezi knihami, ale pokud se vám (tak jako nám) nechce čekat, nasušit si je můžete i v mikrovlnce. Na talíř navrstvěte několik papírových utěrek, kytičky k nasušení, na to další papírové utěrky, poskládanou textilní utěrku a úplně nahoru ještě talíř. Ohřívejte půl minuty, nechte zchladnout, pokud je textilní utěrka navlhlá, vyměňte ji za novou, pak znovu do mikrovlnky na půl minutky... a takhle pokračujte do té doby, než jsou květiny nasušené.

Potom si nakreslete obrys křídel na přenosovou fólii (můžete buď dvě křidélka zvlášť nebo, pokud máte dostatečně velký kus fólie, klidně obě křídla dohromady). Pokud neznáte přenosovou fólii, tak je to fólie, která má dvě vrstvy a jedna z nich je lepící. Křídla si vystřihněte, odstraňte vrchní vrstvu fólie a lepivou stranou nahoru je připevněte ke stolu papírovou lepící páskou. Pak už nechte děti, ať na křídla lepí suché květiny dle libosti. Až budou s výsledkem spokojené, odlepte pásku, přiložte na křídla celofánový arch, přitlačte a obstřihněte. Namísto celofánového archu lze využít i hedvabný nebo pauzovací papír, počítejte ale s tím, že pak křídla nebudou úplně průhledná.

Jako spojovací materiál pro křídla použijte nějakou úzkou dřevěnou destičku nebo silnější tyčku - nebo můžete jako my použít třeba rozpůlený kůl. Křídla pak přiložte k tyčce a přibijte malými hřebíčky. Stejně tak můžete místo hřebíčků použít oboustrannou lepící fólii.

Z režného provázku si nakonec spleťte dva silnější copánky jako popruhy na ramena a ty pak také připevněte k tyčce hřebíčky.

Pokud děti budou chtít, mohou si permanentní fixou na křídla dokreslit ještě motivy podle vlastní fantazie. A je hotovo a pohádková vílí párty může začít!

Krásný zbytek prázdnin!